Wat is scrapbooking?

Wat is een scrapbook? Een scrapbook is een ander woord voor een plakboek, ook wel aangeduid met de Engelse term scrapbooking is een creatieve hobby, waarbij voornamelijk foto's en andere decoraties op een fantasievolle manier worden ingeplakt in een album. Wat het zo leuk maakt is dat je dan ook nog je entreekaartjes, bonnetjes enz hebt om er in te verwerken .

Het maken van plakboeken is ontstaan in Amerika in de staat Utah en bestaat al sinds 1826. Het begon allemaal met het boek "Manuscript Gleanings and Literary Scrapbook" geschreven door John Poole. Het boek was een collectie van gedichten en graveerwerk. Het eerste scrapbook dat gepresenteerd werd was met souvenirs van gedroogde bloemen, gesneden papier, schaduwen, munten, puzzels, gedichten, etc.

Het verzamelen van dergelijk "waardeloos" materiaal werd voornamelijk gedaan door de middenklasse van de 19e eeuw. Vanuit deze albums zijn later de plakboeken ontstaan.

Uitgevers van "scraps" en scrapalbums produceerden snel diverse producten die gebruikt konden worden in albums. Aangezien het van oorsprong uit Amerika komt, zijn heel veel termen in het Engels. In eerste instantie begon het in Amerika op A4-formaat (8,5 x 11 inch), maar dit is later overgegaan in 12 inch (30,5 x 30,5 cm).

Er kan gebruik worden gemaakt van allerlei materialen zoals verschillende kleuren papier, met of zonder design. Ter versiering worden vaak embellishments, bloemen, chipboardfiguren, stickers, rub-ons etc. gebruikt. Ook diverse pennen, soms in combinatie met mallen, stempels en verschillende stempelinkten en -technieken worden veel gebruikt in het scrapbook. 

Het standaard formaat is 12" x 12"= 30,5 x 30,5 cm. Het is ook de standaard maat van de vellen papier, die zowel los, als in blokken en pakketten verkrijgbaar zijn.

 

Hieronder respectievelijk een voorbeeld van een A4 pagina & een 12 inch pagina.

  

© 2014 - 2022 BlueBarnCreatief | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel